Tomatenchutney en Yoghurt-Muntsaus
Heerlijke smaakmakers voor pappadums, curry's en naan
In Indiase restaurants worden pappadums vaak geserveerd met verschillende dips. Twee van de meest klassieke en veelzijdige sauzen zijn tomatenchutney en yoghurt-muntsaus (mint raita). De tomatenchutney is licht pittig en kruidig, terwijl de munt-raita fris en romig is – perfect om pittige gerechten in balans te brengen.
Deze sauzen zijn eenvoudig te maken en passen niet alleen bij pappadums, maar ook bij Beef Madras, volkoren naan en andere curry’s.
Benodigdheden
- Snijplank & mes
- Kleine steelpan
- Mengkom
- Pollepel of garde
- Optioneel: Staafmixer (voor een gladdere chutney)
Tomatenchutney (Mild Pittige Indiase Saus)
- Licht pittig, fris en kruidig
- Perfect bij pappadums en curry’s
Ingrediënten
- 2 grote tomaten, fijngehakt of gepureerd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 cm verse gember, geraspt
- 1 el olie (bv. olijfolie of ghee)
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl chilipoeder (optioneel, naar smaak)
- ½ tl korianderpoeder
- 1 tl azijn of citroensap
- Zout naar smaak
Bereiding
- Verhit de olie in een kleine steelpan op middelhoog vuur.
- Voeg de knoflook en gember toe en bak kort tot het geurt.
- Doe de tomaten erbij en laat 5-7 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg de specerijen, azijn en zout toe en kook nog 2-3 minuten, tot het iets indikt.
- Proef en pas naar smaak aan. Wil je een gladde chutney? Mix kort met een staafmixer.
Serveren: Lauwwarm of afgekoeld bij pappadums, Beef Madras of volkoren naan.
Yoghurt-Muntsaus (Mint Raita)
- Fris en romig
- Heerlijk als tegenhanger bij pittige gerechten
Ingrediënten
- 150 g Griekse yoghurt (10%)
- 2 el verse munt, fijngehakt
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl citroensap
- Optioneel: snufje zout & ½ teentje knoflook, fijngehakt
Bereiding
- Meng de yoghurt, munt, komijn en citroensap goed door elkaar.
- Optioneel: Voeg een klein beetje zout en knoflook toe voor extra smaak.
- Laat 5-10 minuten staan, zodat de smaken goed mengen.
Serveren: Koud, als dip bij pappadums, Beef Madras of volkoren naan.
Hoe te serveren?
- Bij pappadums als dip
- Bij Beef Madras als extra smaakmakers
- Met volkoren naan als frisse en kruidige touch
- Bij gegrild vlees of groente voor extra balans
Variatietips
- Mildere tomatenchutney? Laat de chilipoeder weg en voeg een extra snufje komijn toe.
- Meer diepte in de tomatenchutney? Voeg een theelepel garam masala toe.
- Pittigere yoghurt-muntsaus? Voeg een klein beetje fijngesneden groene chili toe.
- Voor een dikkere yoghurt-muntsaus? Gebruik uitgelekte yoghurt of voeg een schepje Griekse yoghurt extra toe.
Bewaartips
Tomatenchutney
- In de koelkast: 3-4 dagen in een afgesloten bakje
- In de vriezer: Tot 2 maanden, in kleine porties ingevroren
Yoghurt-muntsaus
- In de koelkast: 2-3 dagen in een afgesloten bakje
- Niet invriezen – Door de yoghurtstructuur wordt het waterig na ontdooien